Om at være studerende…

Posted: 29. august 2012 in Mad
Tags: , , ,

Jeg kan se på mine site stats, at der for tiden er rigtig mange studerende der kigger forbi.
Ja det er i hvert fald min konklusion, udfra hvad i søger på og finder mig 🙂
Så nu, inden jeg arbejder videre med mit speciale, vil jeg lige drikke en kop kaffe og i den forbindelse vil jeg lige dele lidt tanker omkring, hvordan man kan få god mad, som studerende.

Dette er ikke den hellige gral, blot nogle tanker omkring hvad jeg synes er vigtigt.

Som studerende på su, har du hele 5.000,- at gøre godt med hver måned. I min verden er det nok. Jeg sætter 3.500,- af til faste udgifter (bolig, tlf, forsikring, kontaktlinser osv.) og dermed har jeg 1.500,- tilbage.
De 1.000,- bliver brugt på mad og de sidste 500,- til mig, tøj, uforudseete regninger, tandlæge og alt det der.
De omtalte 1.000,- har været nok for mig, siden jeg flyttede hjemmefra. Men det kræver dog noget.
At leve én mand for 250,- i ugen, eller som vi gør nu, ca. 500,- for to, ja det kræver da noget.
For det første skal du prioritere.
Jeg ville rigtig gerne sige at jeg KUN køber økologisk og alt det der, men det går bare ikke.
Men jeg vælger udfra, at hvis jeg kan, så køber jeg således.

Jeg prioriterer grønt, kød og mejeriprodukter højt og det er også der, mange af mine penge bliver brugt.
Jeg sætter det op, nogenlunde sådan:

Vi er to mennesker og har dermed 500,- i ugen. Hvis du kun er én, kan du jo beregne dette for to uger.
Kød: 100,-
Grønt: 100-150,-
Mejeriprodukter: 50-100,-
Stivelse: 25,-
Brød/kage: 25,-
Div: 100,-
Husholdning: 50,-

De uger hvor jeg bruger meget på grønt, bruger jeg ikke så meget på mejeriprodukter.
Og for lige at gøre det rigtig specifikt, så er her en uddybning af, hvad de forskellige poster indeholder..

Kød: Giver lidt sig selv, men jeg prøver at spise varieret. 100,- kan deles op i fx 4x 25,- og dermed giver 4 pakker kød. For os gælder det ofte at vi køber én pakke oksekød, én pakke svinekød, én form kylling og én form for fisk. 25,- lyder måske ikke af meget, men det kan lade sig gøre. Bare tænk over hvad du køber og ikke nødvendigvis at det SKAL være kødudskæringer du kender. Osso buco er fx billigt og nemt, men det kræver at man springer ud i det. Ellers prøv en god bov, som du ofte kan finde billigt, og jeg har en skøn opskrift på det lige her.
Og så tænk over det at købe stort ind. Hvis du fx ser en stor pakke kylling for 50,-, så køber du jo fx til to uger. Vi køber ofte stort ind og det sparer os for en del.

Grønt
: Køb efter årstiden. Det er det vigtigste. Jeg har fx lige lavet en skøn ret med kylling, æble og spidskål, som var super billig. Jeg havde mad til 6 personer (vi havde besøg) og jeg kom af med ca. 20,- for grøntsager, 50,- for kylling, 15,- for sauce og 15,- for kartofler. Det er mad for kun 100,- og det smagte SKØNT. Jeg købte efter hvad der var i sæson og spidskål kostede kun 5,-. Der er mening i at købe efter hvad der er i sæson, af flere grunde.
– Det er billigt
– Det smager bedst
– Det er bedst for miljøet
Hvorfor have en masse bøvl med at få frugt og grønt til Danmark, når vi har det her. Spis sunde salater i foråret og lækre rodfrugter i efteråret. Du kan finde efterårsopskrifter her og her , samt skøn forårsmad lige her. Det er lækkert og meget billigere.

Mejeriprodukter: Mejeriprodukter dækker over flere ting. De ting jeg bruger oftest er: ost, creme fraiche/skyr/tykmælk, mælk og æg. Jeg spiser ofte æg, tomat og hytteost til morgenmad og derfor er mejeriprodukter vigtigt for mig. Vi får meget dressing istedet for sauce, og derfor køber vi creme fraiche eller lign. hver uge. Æg er godt, men lov mig nu at du ikke køber buræg. Alt andet kan jeg accepterer, men selvom jeg er på su, ser du mig ALDRIG købe buræg. Vi køber ca. 2 bakker æg på en måned og hvis du køber øko-æg er det altså kun ca. 15,- i ugen., så er der stadig (i gennemsnit) 60,- tilbage. Vi køber oftest æg og ost ind for to uger, fordi det kan holde sig og derfor er der nogen uger der er billigere end andre, men mælk og creme fraiche købes hver uge og jeg bruger ca. 40,- på dette.

Stivelse
: Stivelse er pasta/nudler, ris og kartofler i min verden. Og ja, her står der kun 25,- hvilket er en lille del af vores budget. Men jeg spiser heller ikke så meget af det. Jeg køber billige ris (5,-) da vi sjældent spiser det og pasta er både alm. og fuldkorns. Uden at gå for meget i detaljer, så bruger vi nok 15,- på en stor pose kartofler og så går resten til enten pasta eller ris. Kartofler er skønne og jeg opfordrer alle til at spise mere af dem.

Brød/kage: Kage skal der til, ja. Men hos os er det brødet der er det vigtigste. Jeg køber ca. 2 poser mel i ugen og det er altid én almindelig hvedemel og en grov/mere spændende. Det bliver ca. 10,- for hver og de sidste 5 kroner er et gennemsnit i forhold til hvis jeg køber kakao, bagepulver osv. til når jeg bager kage.
Og her vil jeg gerne lige slå et stort slag for at man bager selv. Jeg bager 99% af alt vores brød selv og jeg tror at det er med til at holde vores madbudget nede. Kæresten spiser sandwich hver dag, i hjemmebagte boller og det elsker han. For de to poser mel jeg køber, er der nok til brød til hele ugen, til både ham og jeg, plus til fx pizzabunde eller pandebrød. Det er SÅ nemt at bage selv og du kan finde masser af nemme opskrifter lige her.

Div: Og så er der alle småtingene, som altid koster, men som ikke lige passer ind under de andre ting. Det kan fx. være mayonaise(Heinz eller Hellmanns), pesto, marmelade, saft, pålæg, konserves osv. Vi bruger alligevel en del på alt dette og rundt regnet er det hurtig 50,- på dåsemajs, flåede tomater og pålæg. Kæresten får jo madpakke med og vi bruger ca. 20,- i ugen på pålæg. Konserves gælder også makrel i tomat og tun, hvilket vi næsten altid har. Diverse er også sådan noget som krydderier og bouillon. Vores favoritter er grøntsags og hønsebouillon (til sauce og risotto) og af krydderier er det paprika, rosmarin, hvidløgspeber, oregano og chili. Dette køber vi i store poser, da vi bruger det en del.

Husholdning: Denne post hører under vores madbudget. Det er kun 50,-, men her hører toiletpapir, shampoo, balsam, håndsæbe, opvaskemiddel/opvasketabs, sølvpapir osv. under. Det er ting som vi bruger hver dag og som vi har valgt at sætte ind i budgettet.

Dette var min gennemgang af hvordan jeg tænker mad. Der er rigtig mange der kommer forbi pga. fx mine madplaner og opskrifter og i må meget gerne skrive, hvis der er noget i synes der mangler. Det kunne fx. være, hvad jeg har brugt at penge på mad eller opskrifter på specifikke ting.
Til sidst vil jeg gerne opfordrer til, at i laver en madplan. Det lyder måske som en masse arbejde, men det er det slet ikke. Jeg køber oftest ind i Rema 1000 eller Liva (butik i Kolding) og nægter at kører 3-4 forskellige steder hen, efter de bedste tilbud. Det er spild. Istedet laver jeg en madplan udfra hvad tilbud der fx er i Liva eller Rema. Jeg køber ind i Rema fordi de har mange varer, det er billigt og de har ofte øko og specielle varer på tilbud. Liva bruger jeg primært pga. deres godt slagerafdeling. I denne uge havde de fx nakkefilet til 38,-/kilo og så er det da bare hjem og skære en masse koteletter 🙂
Ud af et kilo kan jeg få ca. 8 koteletter og dvs. at du får en kotelet til kun 4,75,-… Og så er det bare at være kreativ. Kig mine opskrifter og madplaner igennem for inspiration.
Og så tænker jeg meget, på Stop Spild af Mad. Jeg ved godt at jeg har nævnt det før, men jeg er vild med det arbejde, som Selina står bag. Hvis i fx laver madplan, så tænk over, hvis du mandag skal bruge ½ bæger creme fraiche, om du ikke senere på ugen kan bruge resten til noget andet. Husk, det er dine egne penge du smider ud og hvilken studerende har lige råd til det?

Reklamer
Kommentarer
  1. stephanie siger:

    Fedt indlæg! Flere af dem 😀

  2. […] Det der skal købes er derfor det kød jeg har lyst til og hvis der er noget specielt tilbehør. Husk at følg dit budget og hvis det fx er 1000,- i måneden, så kunne du måske bruge den gennemgang jeg har lavet her. […]

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s